Barion Pixel
Számít mit viselsz? Minőségi alapanyagok amiket szeretni fogsz a bőrödön! 🌱✨
Az otthonka régen és ma
   08/27/2021 02:31:36    Comments 0
Az otthonka régen és ma

Az otthonka örök

A kultikus ruhadarab az ötvenes évek végén indult el hódító útjára jellemzően a szocialista országokban. Kezdetben elsősorban munkaruhának készítették, gombokkal gallérral és jó nagy zsebekkel, melyekbe praktikusan mindent be lehetett pakolni. Anyaga jellemzően műszálas volt, a műszálas alapanyagok akkoriban amúgy is a ruházat minden terén hódítottak. A hazai gyártás mellett a házi készítés is igen népszerű volt, abban az időben amikor még a nők többsége rendelkezett otthon valamilyen varrógéppel.

A nejlon otthonkát a nők egyből megszerették, mert könnyen fel és le lehetett venni, és védte és takarta az alatta lévő ruházatot. Kezelése könnyű volt, elég volt csak átöblíteni, és vasalni sem kellett elég volt kiteríteni valahová az anyag szépen kisimult magától. A munkahelyek mellett elsőrangúnak bizonyult otthonra, sőt bevásárolni, vagy hétköznapi ügyek elintézésére is használták felsőruházatként. Nyáron is nagyon praktikusnak bizonyult mivel akár fehérneműre is fel lehetett húzni, éppen annyit takart amennyit kellett, így aki a nyári ruhát is ki tudta váltani. Hamar felváltotta az előtte általánosan viselt otthoni kötényt,  mert nem lelket megkötőkkel foglalatoskodni, és jóval többet is takart a testből.

Az otthoni viseletté avanzsálódott munkaruhát a hölgyek kissé átalakították. Kezdetben a gallér eltűnt róla, viszont hatalmas verseny indult a színek és minták terén, a hölgyek nem győzték túlszárnyalni egymást a divatos otthonkák terén. Volt belőle, virágos, csíkos, pöttyös, sőt, a geometriai minták is széles népszerűségnek örvendtek.

Később más ruhadarabok átvették a helyét, de előnyei miatt az idősebb korosztály  a mai napig nagyon szívesen viseli az otthonka ruhát, noha a klasszikus nejlon otthonkák kora mára leáldozott, a műjaj mai képviselője jelentősen átalakult.

Otthonka ruha napjainkban

Mai változata erősen hasonlít a köntösökhöz, jellemzően valamilyen pamut vagy plüss anyag, mely kellemesen szellőzik és nem olyan "beleizzadós" mint a klasszikus nejlon anyag, melyből eredetileg készült. Az ujjatlan változat helyett rövid vagy hosszú újakkal készülnek, és a színek is jóval visszafogottabbak, mint régen. A gombok helyett általánosan elfogadott a cipzár, mely esztétikusabb és modernebb is, noha ugyanolyan könnyűvé teszi a le felvételt. Minden esetben megkötő nélkül készül, egyenes szabással , így teltkarcsú hölgyeknek is jól áll, amellett, hogy kényelmesen lehet benne mozogni és nem csúszkál le és fel a derékon.

cipzáras otthonka ruhaotthonka ruha

A melegebb napokra a vékony pamut otthonka, a hidegebb időre a cipzáras plüss otthonka az ajánlott változat, melyet a gyártók egészen molett méretekig is készítenek a vásárlói igények kiszolgálására.

Megnézem az otthonkákat!

Comments

Log in or register to post comments