Barion Pixel
Számít mit viselsz? Minőségi alapanyagok amiket szeretni fogsz a bőrödön! 🌱✨
Milyen gyakran mosd ki a fürdőköpenyt?
   08/22/2022 10:08:19    Comments 0
Milyen gyakran mosd ki a  fürdőköpenyt?

Hányszor vegyem fel a köntöst a mosásig?

Valld be őszintén: fogalmad sincs, milyen gyakran érdemes kimosni egy fürdőköpenyt! Semmi gond, íme egy rövid útmutató hozzá.

Általánosságban, elmondható, hogyha vizes körülmények között használod a fürdőköpenyt, akkor nagyjából úgy kell bánnod vele, mint egy törülközővel, vagyis legjobb, ha már három vagy négy használatot követően a mosógépbe teszed. Hogy miért? Ellenkező esetben a baktériumok és a penészgombák növekedésének kockázata áll fenn. Lehet, hogy Te is annyira óvatos vagy, hogy a fürdőköpenyeket minden felvétel után azonnal kimosod, de valójában ez nem szükséges.
Kulcsfontosságú viszont a megfelelő szárítás! Fontos, hogy teljesen megszáradjon az anyag! Ugyanis ha  megfelelően megszárítod akkor, nem kell a fürdőköpenyt az első használat után azonnal bedobni a szennyesbe, hanem csak három, négy alkalom után.

köntös mosás

Hogyan lehet tökéletesen megszárítani a fürdőköntöst?

Nézzük például a törülközőket. Ha  a törülköző nagyon nedves, azt azonnal ki kell cserélni.A nedves fürdő ideális környezet a mikroorganizmusok kifejlődésére a törülközők felületén.  Tudtad, például, hogy számuk nedves közegben  15-20 percenként számuk megduplázódik? Ezért , ha túl sok ideig marad nedves a törülköző, akkor már nem ajánlott újra használni, hanem mehet a szennyesbe. Pont ugyanez a helyzet a köntösökkel is.


Ha a  fürdőköpeny nedves lesz, akkor azonnal terítsd ki, és száradjon meg minél gyorsabban. Jó ha van valamilyen ventillátor is fürdőszobában, vagy ha meleg fűtőtest közelében teríted ki vagy lógatod fel. Így jóval gyorsabban szárad meg.


Az sem mindegy, hogyha kimosd, akkor hogyan teszed. A jó minőségű fürdőköpenyeket 60 fokos vízben is lehet mosni, de annál melegebb ne legyen a mosáshoz használt víz. Annak érdekében, hogy a mosószer teljes egészében eltávolításra kerüljön, mindenképpen használd az öblítő funkciót is.
A mosás után a fürdőköpenyeket a lehető leggyorsabban el kell távolítani a mosógépből. Tedd be azonnal a szárítógépbe, vagy  teregesd ki egy levegős, helyen. Ha véletlenül nedvesen maradnak  a mosógépben, a szálak baktériumokat, penészgombákat vonzzanak és bebüdösödnek. Ilyen esetben nem kis bosszúságra kezdeted elölről a mosást. Ahhoz hogy pihe puha köntöst kapjál,  ne felejtsd el az öblítőt sem. Ha fürdőköpenyt vagy törülközőt mosol, különösen fontos, hogy a szálak puha tapintásúak maradjanak és sokáig  illatos maradjon a mosás után is.

A vastag frottír köntösöknek több idő kell a száradáshoz, ezért figyel rá, hogy ne hajtogasd össze a teljes száradás előtt. A vékony pamut köntösök, vagy a poliészter alapanyagú köntösök, sokkal gyorsabban száradnak.

Más a helyzet az olyan köntösökkel, melyek a használat során nem lesznek nedvesek, melyek inkább egyfajta házi öltözetként szolgálnak és nem érintkeznek a nedves bőrrel. Az ilyen köntösöket természetesen lehet ritkábban mosni, itt a ruházatoknál is ismert általános mosási szabályok az irányadóak.

Ha viszont a fentiek figyelembevételével helyesen kezeled a köpenyedet, akkor bizton számíthatsz a száraz és illatos fürdőköpenyed lágy érintésére egy fárasztó nap után.

Comments

Log in or register to post comments